A függvényelemzés alapjai

A függvényelemzés a matematika egyik legfontosabb és a gazdasági életben is leggyakrabban megtalálható területe. Ebben a cikkben megismerkedhetsz a függvények és a függvényelemzés alapjaival. Tarts velem!

A függvényelemzés a matematika egyik legfontosabb és a gazdasági életben is leggyakrabban megtalálható területe. Szinte nap, mint nap látunk grafikonokat, például oszlop vagy vonaldiagram formájában a különböző online hírmagazinok oldalain – igen, ezek mind-mind függvények. Gondolj csak bele: ha ennyire gyakran találkozol velük a mindennapokban is, akkor biztosan lehet valami haszna, ha érted őket és le tudsz olvasni róluk bizonyos információkat. Blablabla Elég csak a mostani helyzetre gondolni: megannyi vonaldiagram taglalja a koronavírus fertőzöttek számát, ez is egy függvény – annak minden tulajdonságával.

Tekintsük például az alábbi vonaldiagramo(ka)t, azon belül is a narancssárga diagramot:

Koronavírus: megjelentek a csalók Magyarországon - Portfolio.hu

Szépen látható, hogy vannak szélsőértékei (helyi és abszolút maximumok és minimumok), van konvexitása, van értékkészlete – egyszóval minden, ami egy függvényre jellemző.

Megosztás:

Hasonló tartalmak

Gazdasági matek - Függvények

Egyenletrendszerek megoldása

Egyetemen is előfordulhat olyan eset, hogy egy 2 tagból álló egyenletrendszert kell megoldanod, például többváltozós függvényelemzésnél vagy éppen lineáris programozásnál. Ebben a bejegyzésben az egyenletrendszerek

Elolvasom
Gazdasági matek - Függvények

Nevezetes azonosságok

A nevezetes azonosságok sok bosszúságot okozhatnak az egyetemi matek alatt is, ha nem tudod azokat helyesen feloldani. Biztosan szisszent már fel a te középiskolai matektanárod

Elolvasom