A függvényelemzés alapjai

A függvényelemzés a matematika egyik legfontosabb és a gazdasági életben is leggyakrabban megtalálható területe. Ebben a cikkben megismerkedhetsz a függvények és a függvényelemzés alapjaival. Tarts velem!

A függvényelemzés a matematika egyik legfontosabb és a gazdasági életben is leggyakrabban megtalálható területe. Szinte nap, mint nap látunk grafikonokat, például oszlop vagy vonaldiagram formájában a különböző online hírmagazinok oldalain – igen, ezek mind-mind függvények. Gondolj csak bele: ha ennyire gyakran találkozol velük a mindennapokban is, akkor biztosan lehet valami haszna, ha érted őket és le tudsz olvasni róluk bizonyos információkat. Blablabla Elég csak a mostani helyzetre gondolni: megannyi vonaldiagram taglalja a koronavírus fertőzöttek számát, ez is egy függvény – annak minden tulajdonságával.

Tekintsük például az alábbi vonaldiagramo(ka)t, azon belül is a narancssárga diagramot:

Koronavírus: megjelentek a csalók Magyarországon - Portfolio.hu

Szépen látható, hogy vannak szélsőértékei (helyi és abszolút maximumok és minimumok), van konvexitása, van értékkészlete – egyszóval minden, ami egy függvényre jellemző.

Mádi Sándor

Mádi Sándor

Rólam

2014 óta korrepetálom a Budapesti Metropolitan Egyetem nappalis és levelezős hallgatóit Gazdasági matematika és Statisztika tárgyakból. 2020 a bővítés éve, így más egyetem hallgatóinak is nyújtok segítséget.

Legfrissebb bejegyzések

Kövess Facebookon is!